Kayısı ağaçları kaç metre arayla dikilir?
Bu mesafeler toprak yapısına göre değişmekle birlikte ortalama sıra aralığı 12 m’dir. Sıra boyunca 10 m. olarak kurulur. Üçgen dikim eğimli ve meyilli alanlar için uygundur. Bu yöntemde fideler eşkenar üçgenin köşelerine dikilerek bahçe oluşturulur. Köşeler arasındaki mesafe 8 veya 10 m olmalıdır.
2 ağaçları arası kaç metre olmalı?
Meyve fidanları için dikim aralığı fidanın türüne ve büyüklüğüne göre değişebilir. Genellikle büyük meyve ağaçları için 4 ila 6 metre, küçük meyve fidanları için ise 30 ila 60 cm mesafe önerilir.
Kayısı fidanı çok su ister mi?
Kayısılar genellikle ilkbaharın başlarında daha fazla suya ihtiyaç duyarlar, çünkü bu meyve verme ve çiçeklenmenin gerçekleştiği zamandır. Ağaçları her hafta düzenli olarak sulamak köklerin kurumasını önleyecektir, ancak aşırı sulamadan da kaçınmanız önemlidir.
Kayısı ağacı hangi aylarda dikilir?
Kayısı fidanı dikimi için Kasım-Nisan ayları uygundur.
Kayısı ağacı kaç yıl sonra meyve verir?
Cüce veya yarı-cüce anaçlar 1-2 yıl içinde meyve verir, ancak ağacın gelişmesi için meyvenin toplanması gerekir. Meyve toplanmazsa ağaç gelişimi yavaşlar. Klasik anaçlarda 4-5 yıl sonra olgunlaşırlar. Tam verimliliğine 6-7 yaşında ulaşırlar.
En iyi kayısı cinsi hangisidir?
Aslında Malatya kayısısı dünyanın önde gelen kayısı üreticisidir. Bu kayısı çeşidi taze olarak da tüketilse de çoğunlukla kuru kayısı olarak ihraç edilmektedir.
Meyve ağaçları kaç metre aralıkla dikilir?
Klasik anaç elmalarda 6×6 aralık, yarı bodur elmalarda 4×4 m aralık, kirazlarda 6×6 m aralık, ayvalarda 4×5 m aralık, şeftalilerde 5×5 m aralık vb. Belli bir mesafeye dikilebilir. Meyve fideleri iklim koşullarına bağlı olarak Ekim-Mart ayları arasında dikilir.
İncir ağacı kaç metre arayla dikilir?
Dikim mesafeleri, toprak koşullarına bağlı olarak ağaç gelişimi dikkate alınarak çayırlarda 8 x 8 m, kırsal bahçelerde 7 x 7 m ve kırsal alanlarda 6 x 6 m olabilir. Daha sık dikimler, bahçede hava sirkülasyonunu engeller, bu da meyvenin kuruma kalitesini olumsuz etkiler ve aflatoksin oluşumunu teşvik eder.
Ağaç dikimi nasıl hesaplanır?
6×6 m. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda bir bitkinin yaşam alanı 36 metrekare olarak hesaplanır. 1000 metrekare / 36 metrekare = 27-28 ağaç / dekar. 7×7 metrekareyi de hesaba kattığımızda her bitkinin yaşam alanı 49 metrekare olarak hesaplanır.
Kayısı ağacı hangi gübreyi sever?
Kayısı ağaçları için uygun gübreyi seçerken genellikle dengeli bir N-P-K (azot, fosfor, potasyum) gübresi tercih edilir. Örneğin 10-10-10 veya benzeri bir gübre kullanılabilir. Ancak toprak/yaprak analizi sonuçlarına göre kayısı ağaçlarının besin gereksinimleri değişebilir.
Kayısı ağaçları kaç günde bir sulanır?
İklim koşullarına, rakıma ve ağacın meyve yüküne göre değişmekle birlikte kayısı ağaçlarına genellikle yılda 5-10 kez su verilir. Sıcak ve kurak bölgelerde sulama mayıs sonu haziran başında başlar ve eylül sonu ekim başına kadar 15-20 günlük aralıklarla devam eder.
Kayısı ağacı neden az meyve verir?
Kayısı ağacı (ve diğer meyve ağaçları) aşırı gübrelenirse meyve vermez. Çok fazla azot, çiçek üretimi pahasına güçlü vejetatif büyümeye neden olur. Ağacınızı gübrelememiş olsanız bile, ağacın yakınındaki çimlere gübre uygulamış olabilirsiniz ve bu gübre kayısı ağacınızın köklerine ulaşmış olabilir. Kayısı ağacı (ve diğer meyve ağaçları) aşırı gübrelenirse meyve vermez. Çok fazla azot, çiçek üretimi pahasına güçlü vejetatif büyümeye neden olur. Ağacınızı gübrelememiş olsanız bile, ağacın yakınındaki çimlere gübre uygulamış olabilirsiniz ve bu gübre kayısı ağacınızın köklerine ulaşmış olabilir.
Kayısı ağacı kaç metre arayla dikilir?
Topraklarda anaç olarak kullanılabilir. Kayısı için dikim mesafesi sulanan alanlarda 6 x 5 m, sulanmayan alanlarda ise daha büyük olmalıdır. Fideler, sonbaharda yaprak dökümünden ilkbaharda tomurcuk çıkışına kadar kışları ılık geçen yerlerde bahçeye dikilebilir.
Ekim ayında ağaç dikilir mi?
Dikim genellikle Kasım ve Mart ayları arasında, vejetasyon (büyüme) mevsimi dışında yapılır. Sulamanın mümkün olduğu yerlerde, yaz boyunca örtülü fidelerle dikim yapılabilir.
Kayısı ağacının ömrü ne kadardır?
Kayısı ağacı kaç yıl yaşar? Kayısı fidanlarının ömrü fidanın anaçlarına göre değişir. Klasik anaçlı bir kayısı ağacının ekonomik ömrünün 30-35 yıl olduğu düşünüldüğünde; bodur ve tam bodur çeşitlerde bu süre 15-20 yıldır.
3 dönüme kaç kayısı ağacı dikilir?
Cevap: Hektara 25-30 kayısı, erik, badem, zeytin ve 10-20 ceviz fidanı dikebilirsiniz. Kayısı fidanları, erik fidanları ve badem fidanları klasik anaçlı olmalıdır. Fideler arası 6 metre, sıra arası 6 metre mesafe ile dikim yapılabilir.
Bahçeye ağaç kaç metre arayla dikilir?
Dikim aralıkları ve mesafeleri kullanılan meyve ve anaç türüne göre değişir. Klasik anaç elmalarda 6 x 6 aralık, yarı bodur elmalarda 4 x 4 m aralık, kirazlarda 6 x 6 m aralık, ayvalarda 4 x 5 m aralık, şeftalilerde 5 x 5 m aralık vb. Belli bir mesafeye dikilebilir. Meyve fideleri iklim koşullarına bağlı olarak Ekim-Mart ayları arasında dikilir.
Kayısı ağacı verimi nasıl artırılır?
Hasat öncesi sulama meyve boyutunu ve kalitesini artırır. Yaz sonu ve sonbahar başında sulama özellikle çiçek tomurcuklarının tam gelişimi için çok faydalıdır. Damla sulama kullanılan bahçelerde verimlilik ve kalite artar ve gübreleme ve sürme maliyeti düşer.
İncir ağacı kaç metre arayla dikilir?
Dikim mesafeleri, toprak koşullarına bağlı olarak ağaç gelişimi dikkate alınarak çayırlarda 8 x 8 m, kırsal bahçelerde 7 x 7 m ve kırsal alanlarda 6 x 6 m olabilir. Daha sık dikimler, bahçede hava sirkülasyonunu engeller, bu da meyvenin kuruma kalitesini olumsuz etkiler ve aflatoksin oluşumunu teşvik eder.