İçeriğe geç

Mumbar Nerede Yapılır

Mumbar yemeği hangi yöreye ait?

Ürün tanımı ve özellikleri: Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması, yörede yaygın olarak mumbar olarak bilinen koyun bağırsağından yapılır; kıyma ve genellikle bulgurdan veya isteğe bağlı olarak pirinçten yapılan bir iç harcıyla hazırlanan, Gaziantep iline özgü bir yemektir.

Mumbar dolması nereden yapılıyor?

Mumbal dolması veya bumbar dolması, bir koyunun kalın bağırsağının iç harcı ile doldurulmasıyla yapılan bir dolma türüdür. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin çoğu ilinde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı illerinde yapılır. Yaz aylarında tercih edilmez ve daha çok kış aylarında tüketilir.

Mumbar hangi etten yapılır?

Koyunun kalın bağırsağının iç harcı ile doldurulmasıyla elde edilir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde hazırlanır. Menden dolması genellikle yaz aylarında tercih edilmez. Kış aylarının en sevilen lezzetlerinden biridir.

Mumbar hayvanın hangi organı?

Mumbar kelimesi Farsça dışkı anlamına gelen “bün”, kalın bağırsak anlamına gelen “bünbar” ve kalın bağırsak anlamına gelen “mub’r” kelimelerinden türemiştir. TDK’ya göre sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağıdır.

Mumbar ilk nerede yapıldı?

Yörgemeç, doğranmış işkembe ve bağırsak parçalarının bağırsağa konulması ve pişirilmesiyle yapılan bir tür dolma kebap veya mumbardır. Kâşgarlı Mahmud’un eseri olan Dîvânu Lugâti’t-Türk’ten bir yemektir. Karahanlı mutfağının bir yemeğiydi. Yörgemeci’yi Anadolu’ya ilk getiren Selçuklulardı.

Mumbar nereli?

Gaziantep’in coğrafi olarak belirlenmiş ürünlerinden biri olan Mumbar Dolması, koyun bağırsağı ve bulgur veya pirinçten hazırlanan bir dolma türüdür. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da popüler olan Mumbar, halk arasında “Bumbar” olarak da adlandırılır.

Mumbar mı bumbar mı?

Türk Dil Kurumu (TDK) rehberine göre, yanlışlıkla ‘bumbar’ olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı ‘mumbar’dır. Akşam yemeğinde sebzeli mumba pişirmek istiyorum.

Kürtçe mumbar ne demek?

XVI. 19. yüzyıl Batı kaynaklarında Kürtçeden ödünç alınan bumbar kelimesi bombar (= bağırsak) olarak kaydedilmiştir. Bimbar biçimi Kürtçede de görülür. Bumbar kelimesi Kürtçeden Türkçeye çevrilmiştir ve genellikle mumbar olarak telaffuz edilir.

Mumbarın içine ne konur?

Ciğer ve soğan incecik doğranır. İçine bulgur, salça, fesleğen, baharatlar ve tuz eklenerek iç hazırlanır. Kıvamı yumuşaması için bir bardak suyla içilir ve mumbaraların içine gevşekçe doldurulur. Mumbaraların içlerinin dışarı taşmaması için iki ucu iple bağlanarak kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.

Bumbarin yanına ne gider?

Bol sarımsaklı ve dereotlu tzatziki buna çok yakışıyor. Afiyet olsun! 4 Ocak 2020

Mumbar helal mi?

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yenilen hayvanların tenasül organlarını, yumurtalarını, anüsünü, salgı bezlerini, safra keselerini ve mesanelerini yemeyi tasvip etmediği rivayet edilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübra, 10/12 [19700]. ]).

Şırdan hangi organ?

Şırdan dolması, geviş getiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü kısmının temizlenip, içine acılı pirinç doldurulup, dikilerek salçada pişirilmesiyle hazırlanan, Türk mutfağına özgü bir sakatattır.

Mumbar kuzunun neresi?

Mumbar nedir sorusuna cevap vererek, ağırlıklı olarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yapılan ve genellikle kış aylarında tüketilen mumbar dolmasıyla başlayalım. Mumbar dolması yapımında koyun bağırsağı kullanılır. Çok iyi temizlenmesi gereken mumbarın temizliği ise başlı başına zorlu bir iştir.

Mumbar nerede meşhur?

Özellikle Adana ve Gaziantep bölgesinde Şırdan ve Mumbar tercih ediliyor.

Hayvanın hangi bağırsağı yenir?

Küçükbaş hayvanların (koyun, kuzu, keçi ve oğlak) ince bağırsakları sosis ve kokoreç yapımında, kör bağırsakları ise salam yapımında kullanılır. Kalın bağırsakları ve düz bağırsakları ise halk arasında bumbar olarak adlandırılan yemeğin hazırlanmasında taze olarak tüketilir (3,4,9,24,46).

İşkembe dolması nerenin yemeğidir?

Dolma veya zerbudil (zerbedul) bir dolma türüdür. Osmanlı mutfağına ait bir yemektir.

Mumbarın içine ne konur?

Ciğer ve soğan incecik doğranır. İçine bulgur, salça, fesleğen, baharatlar ve tuz eklenerek iç hazırlanır. Kıvamı yumuşaması için bir bardak suyla içilir ve mumbaraların içine gevşekçe doldurulur. Mumbaraların içlerinin dışarı taşmaması için iki ucu iple bağlanarak kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.

Mumbar mı bumbar mı?

Türk Dil Kurumu (TDK) rehberine göre, yanlışlıkla ‘bumbar’ olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı ‘mumbar’dır. Akşam yemeğinde sebzeli mumba pişirmek istiyorum.

Şırdan hangi yöreye aittir?

Adana’da yaygın olarak tüketilen yemek, Adana’nın yerel yemeği olarak kabul edilir. Dolma şırdan hazırlanırken genellikle kuzu şırdan tercih edilir. Şırdan, Adana’da Adana kebap ve şalgam kadar yaygın olmasına rağmen, Adana dışında pek bilinmeyen bir yemektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Onkoloji Escort