İçeriğe geç

Otlatma Sistemleri Nelerdir

Münavebeli otlatma sistemi nedir?

M.

Uniform otlatma ne demek?

Örneğin, Orta Avrupa ülkelerinde otlatma, kiraz ağaçları çiçek açmaya başladığında başlar. Tekdüze otlatma, otlayan hayvanların, yemin tüm mera boyunca aynı yükseklikte otlatılmasını sağlamak için çeşitli yöntemler kullanılarak mera boyunca eşit şekilde dağıtıldığı otlatmayı tanımlamak için kullanılan terimdir.

BBHb nedir?

Buna göre sığırların standart canlı ağırlığı 500 kg olarak alınır ve 1 birim olarak sayılır. Diğer hayvanların canlı ağırlığı bir faktörle çarpılarak bu birime (BBHB) dönüştürülür. Dönüştürme için damızlık sığır ırkı 1,0 faktörüyle, melez ırklar 0,75 faktörüyle, yerel ırklar 0,50 faktörüyle, koyunlar 0,10 faktörüyle ve keçiler 0,08 faktörüyle çarpılır.

Otlatma kapasitesi nasıl hesaplanır?

Belirli genişlikteki mera parsellerinde farklı sayıda hayvanın otlatıldığı bu çalışmalarda, bir mevsimde meranın ürettiği toplam yemin yarısını tüketen, diğer yarısını merada bırakan hayvan sayısı o meranın otlatma kapasitesi olarak kabul edilir.

Münavebeli sistemi nedir?

Rotasyon, yani her yıl aynı alana aynı ürünü ekmemek, toprak verimliliğini artırmanın en etkili yollarından biridir. Ürün rotasyonunun daha fazla farkına varan üretici, tarlasını çeşitli ürünlerde kullanabilir.

Ağır otlatma nedir?

Ağır otlatma, kuraklık vb. nedenlerle bitkilerin zayıf geliştiği meralarda bitki gelişimini iyileştirmek için kullanılır: Bu tip otlatmada, otlatma sezonunun ilk ve son dönemlerinde üç yılda bir meranın her bölümü dinlendirilir.

Otlatma izni nasıl alınır?

MADDE 10 – (1) Ormanlarda, planda belirlenen geçidin kullanılmasına, orman içindeki mera, kışlak, yaylak ve sulak alanlara ulaşım için izin verilir. Orman içinde geçiş ve otlatma izni, Orman İdaresine dilekçe ile alınır.

Aşırı otlatma nedir?

Aşırı otlatma, bitkilere uzun süre yoğun otlatmaya maruz kaldıklarında, onlara zaman tanınmadan iyileşme ve yenilenme fırsatı verilmemesi anlamına gelir. Bu, yeterli bitki örtüsünün oluşmasını engeller. Meranın taşıma kapasitesi aşıldığında, teorik olarak aşırı otlatma meydana gelir.

Kaç çeşit mera vardır?

Konumlarına göre meralar: Bunlar dağ yamaçlarında veya tepelerde oluşturulan meralardır. Eğimli arazilerde, kısa, seyrek bitkiler bulunur. Koyun ve keçi otlatmak için uygundur. Alp meraları: Yüksek dağlarda oluşturulur.

Silaj hangi bitkilerden yapılır?

Mısır, sorgum, sudan otu, çayır otu, fiğ-arpa, fiğ-yulaf karışımları, yonca-korunga, ayçiçeği, şeker ve hayvan pancarı yaprakları, yerelması, yem hardalı, yem çavdarı, tatlı acı bakla, repko gibi yeşil bitkilerden silaj yapılabilir.

Çayır mera nedir?

Çayırlar genellikle biçilerek kullanılan yem alanlarıdır ve otlaklar otlatılarak kullanılır. Çayırlar genellikle düz, alçak alanlarda gelişirken, otlaklar daha dik yamaçlarda gelişir.

Kuru ot nedir?

Saman, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın olarak yetiştirilen tarım ürünüdür. Saman, hayvancılıkta büyük avantajlar sağlar: birçok farklı üründen yapılabilir, besinlerini kaybetmeden sonsuza kadar saklanabilir ve elementlerden korunur.

Otlatma olgunluğu ne demek?

Otlatma mevsimi; Mera yem bitkilerinin otlatma olgunluğuna ulaştığı tarih ile otlatmanın durdurulması gereken kritik kış mevsimine girdiği tarih arasındaki tarihi ifade eder. Başka bir deyişle; mera bitkilerinin zarar görmeden otlatılabildiği ve yeterli yem üretebildiği dönem olarak tanımlanabilir.

Ormanlık alanda hayvan otlatmak yasak mı?

Görüldüğü üzere, Orman Kanunu’nun izinsiz otlatmayı yasaklayan 19. maddesinde kanun koyucu, ormana hayvan sokulmasını yasaklamış ve bunun otlatma yasağı olduğunu, suçun seyrini açıkça ifade etmemiştir.

Aşırı otlatma nedir?

Aşırı otlatma, bitkilere uzun süre yoğun otlatmaya maruz kaldıklarında, onlara zaman tanınmadan iyileşme ve yenilenme fırsatı verilmemesi anlamına gelir. Bu, yeterli bitki örtüsünün oluşmasını engeller. Meranın taşıma kapasitesi aşıldığında, teorik olarak aşırı otlatma meydana gelir.

Mera hayvancılığı geliştirilmesi için ne yapmalı?

– Meralarda dinlenme ve otlatma, meranın verimliliğini artırır. – Meraya çıkan damızlık düveler, güneşlenmeleri ve meradan aldıkları vitaminler sayesinde boğaya ulaşamama ve döllenme sorunu yaşamazlar. – Merada otlayan hayvan, çok fazla yol kat etmeden ihtiyacı olan suya ulaşabilmelidir.

Mera hayvancılığı nedir?

Mera; Hayvanların otlatılması ve otlarının kullanılması için ayrılmış veya eski çağlardan beri bu amaçla kullanılan yerlerdir. Meralar, kamu malı statüsünde olup, köyde yaşayan çiftçilere otlatma amacıyla tahsis edilen devlet arazileridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Onkoloji Escort